Meest gestelde vragen

Heb je vragen? Misschien zit die er tussen…

Welke klachten kunnen doeltreffend behandeld worden met Acupunctuur en Chinese kruiden?

De klachtenlijst  geeft een goed overzicht van klachten die behandeld kunnen worden met Acupunctuur en Chinese kruiden.

Heb je een verwijzing van je arts nodig?

Nee een verwijzing is normaliter niet nodig. Tijdens deze lockdown is acupunctuur echter in principe niet toegestaan maar mag wel gedaan worden met een ‘verwijzing voor acupunctuur’ van de huisarts/specialist (dus op medische indicatie) als behandeling medisch noodzakelijk is. Vraag is: wat is medisch noodzakelijk?
Mochten uw klachten toenemen, onhoudbaar of anderszins een reden zijn voor behandeling, vraag dan aan de huisarts/specialist een verwijzing zodat er toch behandeld kan worden. 

Hoe weet ik of je als acupuncturist aan de gestelde eisen voldoet?

In mijn wachtkamer maak ik middels een lidmaatschapsbord kenbaar dat ik lid ben van de Nederlandse vereniging voor Acupunctuur (NVA) en dat ik ben aangesloten bij de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB).

Doet het steken met acupunctuur naalden pijn?

Minimaal. Op het moment van het passeren van de huid voelt u een minuscuul prikje. Omdat de naalden zo dun zijn (0,20 mm) voelt u er vrijwel niets van. Als de naald op het acupunctuurpunt komt voelt u een tweede prik/sensatie.

Worden de naalden één maal gebruikt?

Ja, de naalden worden eenmalig gebruikt. Het zijn wegwerpnaalden die na gebruik via een apotheek worden vernietigd. Deze naalden voldoen aan de strengste wettelijke hygiëne normen.

Bloedt het na de acupunctuurbehandeling?

Nee. Omdat de naalden zo dun zijn zal het niet bloeden. Zeer zelden komt er wel eens een klein blauw plekje voor.

Hoe snel na de behandeling voel ik effect?

Dit is volledig afhankelijk van de klacht waar u mee komt.
Als voorbeeld:
– Acute gordelroos zal snel reageren op de behandeling.
– Burn-out die al jaren aanwezig is zal geleidelijk verdwijnen. 

Pas na een aantal behandelingen voel je meer energie. Na 6 behandelingen vindt een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen. 

Kan acupunctuur ook werken om allergieën de kop in te drukken?

Ik ben namelijk allergisch voor huisstofmijt, katten, boompollen en gras en heb het hele jaar door erg veel last van snotteren en ben het eigenlijk zat. Allergieën zijn te behandelen met acupunctuur. Het is wetenschappelijk onderzocht dat acupunctuur heel goed helpt bij hooikoorts. Acupunctuur werkt preventief zelfs nog beter omdat zo klachten voorkomen kunnen worden. Bij allergie klachten die beginnen in maart kun je het beste met acupunctuur starten in februari. Ook tijdens het seizoen is het zinvol te starten met acupunctuur. Waarschijnlijk heb je een allergische neusverkoudheid en allergieën waardoor je het hele jaar door klachten hebt. Ook dat is te behandelen met acupunctuur.

Hebben piercings in wenkbrauw en of tong nadelen of voordelen voor de geest of het lichaam?

Piercings bevorderen niet de gezondheid. Nadelen zijn wel degelijk mogelijk. Een navelpiercing mag bijvoorbeeld niet in de zwangerschap. Piercings geven continu stimulatie door het acupunctuurpunt op de energiebaan. Als de energie in balans is hoef je er geen klachten van te ondervinden. Heb je wel gezondheidsklachten dan kunnen de piercings storend werken en herstel belemmeren. Met oorbellen wordt daarom aangeraden ze ’s nachts uit te doen en regelmatig andere oorbellen in te doen.

Kan ik stoppen met roken en tegelijkertijd afvallen met acupunctuur?

Ook zware rokers kunnen van het roken afkomen met behulp van acupunctuur. Belangrijk is wel dat men gemotiveerd is om te stoppen met roken. Het is goed om eerst te stoppen met roken en hiervoor 3 behandelingen acupunctuur te krijgen in 4 weken tijd. Met 1 behandeling is ook mogelijk mits men ervan overtuigd is dat men stopt.

Bij afvallen zit een voedingsadvies. De behandelingen hiervoor zijn 1 keer per week en worden na een aantal weken meer gespreid. De praktijk maakt gebruik van een combinatie van lichaams- en ooracupunctuur. Hierdoor kunnen andere klachten ook mee behandeld of voorkomen worden. Bij de meeste mensen werkt het goed om eerst te stoppen met roken en na 2 weken het accent te leggen op afvallen waarbij de anti rook punten in het oor nog mee behandeld worden.

Kan ik nadelige effecten krijgen van de behandeling?

Nee. Ten eerste is mijn anatomische kennis en acupunctuur kennis volledig om goed en deskundig de acupunctuurpunten te kunnen vinden en aan te prikken. Ten tweede is acupunctuur vooral een harmoniserende behandelmethode, wat aangeeft dat geleidelijk het energieniveau zal normaliseren. Traditionele Chinese kruiden kunnen wel eens een specifiek effect hebben.
Als voorbeeld: Bij ernstige psoriasis moet er hitte worden verdreven uit het lichaam. Hiervoor worden kruiden gebruikt die dit bewerkstelligen. Het voorspelde effect zal zijn dat de stoelgang wat losser wordt. Dit is het gewenste effect en het teken dat de hitte via de stoelgang uit het lichaam verdwijnt. Het effect is dus niet nadelig maar gewenst en zal van te voren aan u worden meegedeeld.

Algemeen Acupunctuur is een holistische behandeling. Daardoor is de behandeling is bij iedereen weer anders. Andere klachten kunnen eventueel worden mee behandeld. Bij behandeling van klachten wordt meestal ook een voedingsadvies en oefeningen gegeven.

Welke ziektebeelden worden niet in de praktijk behandeld?

Ernstige ziektebeelden zoals:
– Psychosen, schizofrenie – Ernstige depressies – Manisch-depressieve psychosen
– Borderline

Wel kan er in overleg en nauwe samenwerking met de psychiater met acupunctuur de behandeling ondersteund worden

Kunnen psoriasis klachten ook worden behandeld?

Psoriasis is met acupunctuur te behandelen. De behandeling bestaat uit acupunctuur, eventueel gecombineerd met ooracupunctuur. Daarnaast voedingsadviezen en eventueel een homeopathische zalf.

Ik wil graag informatie over acupunctuur voor school (werkstuk/opdracht) en kan ik ook stagelopen?

Informatie voor opdrachten of werkstukken kun je het beste opvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A.). Zij kunnen je een informatiepakket toesturen. Onze praktijk heeft nagenoeg geen mogelijkheid voor een stage plaats.

Heeft Praktijk Rodenrijs ook een klachtenregeling?

Ik ben lid van de NVA. Dat betekent dat u kunt vertrouwen op zijn/haar vakkundigheid en kwaliteit. En op een correcte afhandeling van een klacht. In elke behandelrelatie kan namelijk een probleem ontstaan, bijvoorbeeld
over de communicatie, bejegening, een nota, de behandeling of het resultaat ervan. Of een ernstigere klacht als letsel, intimidatie, ongewenste handelingen of schending van uw privacy. Blijf daar niet mee lopen, maar meld het.
Als u niet weet wat u moet doen
De NVA heeft twee klachtenfunctionarissen beschikbaar, die u kunnen adviseren over het al dan niet indienen van een klacht. De klachtenfunctionaris kan u in een vroeg stadium helpen helder te krijgen wat u met uw klacht wilt bereiken. Zij zal u informeren over de klachtmogelijkheden, inclusief de voor- en nadelen van de verschillende opties. Het NVA-secretariaat kan de klachtenfunctionaris verzoeken contact met u op te nemen.
Uw probleem bespreken met uw zorgaanbieder
Volgens de klachtwet Wkkgz is de zorgaanbieder de allereerste waar u uw probleem mee bespreekt. Op grond van de Wkkgz kan worden geklaagd over gedragingen van een zorgaanbieder jegens een cliënt in het kader van de zorgverlening. De zorgaanbieder kan zijn een instelling of een zelfstandig werkende zorgverlener.
Schriftelijk oordeel zorgaanbieder
De zorgaanbieder moet de klacht zorgvuldig onderzoeken en binnen 6 weken met een schriftelijk oordeel komen. Deze termijn kan eenmalig met vier weken worden verlengd, als daar een goede reden voor is. Daarover moet de zorgaanbieder u informeren. Het prettigst is als zorgaanbieder en klager samen het gerezen probleem uit de weg kunnen ruimen.
Klachtenfunctionaris
Als u dat wenst kunt u ook in deze fase gratis een klachtenfunctionaris van de NVA inschakelen. Bijvoorbeeld als u er samen niet uit komt of communicatie niet meer mogelijk is. Op uw verzoek kan zij u adviseren over de klacht, bijstaan bij het formuleren van de klacht en/of bijstaan bij het vinden van een oplossing. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en kiest geen partij. Alles wat u de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk.
Geschilleninstantie
Als u het met het schriftelijk oordeel van zorgaanbieder niet eens bent, of zijn/ haar reactie blijft uit binnen de wettelijke termijn, dan kunt u de klacht als geschil voorleggen aan een erkende geschilleninstantie. Deze doet een bindende uitspraak. Een NVA-acupuncturist is (meestal) aangesloten bij de Stichting Geschilleninstantie KAB. Klik onderaan de pagina voor meer informatie.

Neem contact met me op

of bel op het telefonisch spreekuur: Maandag en dinsdag van 8.30-9.00 06-43979341

7 + 9 =

M: 06 43979341

info@praktijkrodenrijs.nl
Telefonisch spreekuur: maandag en dinsdag 8.30-9.00 

Adres Praktijk Rodenrijs

Maak kennis met de koppentest

♥ Hier bieden we je een introductie met digitaal verslag van de Koppentest aan. Ga naar de Koppentest 

Links voor informatie en bestellen helemaal onderaan deze pagina

De praktijk is verhuisd naar DEN HAAG!

Praktijk Rodenrijs
Johan Watelerpad 45
2553 TT Den Haag
T. 06-43979341

Telefonisch spreekuur:
info@praktijkrodenrijs.nl

BTW-id: NL001192536B08
BIG nr.: 79034288404
KvK 27359082
AGB 90021453

ma en di van 8.30–9.00 uur.

Lid NVA en VIV
aangesloten bij de
Stichting Zorggeschil