Medical Taping

Kinesiotaping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund door de elastische tape, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden: vermindering van pijn en vochtophopingen, verbetering van pijn, beweging en belastbaarheid. 

De achtergrond gedachte is, dat spieren met hun fascia en vliezen eromheen niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
De gebruikte tape (CureTape) komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.

Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt. De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van de gebruikte tape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliserende tape worden zo voorkomen. De liftende werking die de tape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen.  

De anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen. Bron: www.fysiotape.nl

 

Zijn er contra indicaties waardoor je niet zou kunnen tapen?
Tapen is…
– niet ongevaarlijk bij een acuut letsel, waarbij niet goed/volledig gediagnosticeerd kan worden.
– niet aan te raden bij koorts of een a-specifiek verloop van het klachtenpatroon.
– niet zonder risico, als de patiënt zwanger is (eerste 3 maanden), in de regio van het bekken.
– niet van toepassing als de huid allergisch reageert.
– gevaarlijk bij een trombose, een trombus zou los kunnen komen.
– de tape is niet steriel. Tapen als de huid inconsistent/niet gesloten is, is daarom af te raden.
– niet mogelijk bij een algemeen oedeem (vochtopeenhoping) op basis van hartklachten of nierklachten. Circulatie mag niet verder worden aangezet.
– niet mogelijk bij aanwezigheid van carcinomen of metastasen. Circulatie mag niet verder worden aangezet.

Het effect van Medical Taping op littekens
Een litteken heelt mooier met  Medical Taping
Een litteken is een blijvende afwijking van de huid welke ontstaan is na genezing van een wond.  Bij oppervlakkige beschadiging van de huid zullen er geen littekens optreden, maar wanneer ook de lederhuid beschadigd is, zal er een litteken zichtbaar blijven.

Aangezien de tape niet steriel is mag pas over een vers litteken worden getapet als de wond gesloten is en met huid bedekt. Om de wondgenezing in dit stadium te bevorderen is het wel mogelijk om naast de wond tapestroken aan te brengen. De wond zal daardoor zichtbaar sneller sluiten.

Wist u dat littekens vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam?
Littekens kunnen vaak een oorzaak zijn van disbalans in het lichaam, daarnaast kunnen littekens ook andere lichamelijke klachten veroorzaken. Als acupuncturist ben ik geïnteresseerd in de energiebalans via de energiebanen onderhuids.  Wanneer ik een cliënt onderzoek kijk ik altijd naar eventueel aanwezige littekens  op het lichaam. Een litteken van een blindedarmoperatie of een keizersnede kan bijvoorbeeld ongemerkt klachten veroorzaken of ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een bepaalde beweging niet soepel verloopt, of darmklachten geven.
Gefibroseerd en hard weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens na een keizersnede kunnen uitstekend behandeld worden met een Medical Taping of acupunctuur. De genezing zal versnellen, het litteken minder diep worden en daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid.  De behandeling dient wel even te worden volgehouden, maar de resultaten zijn prachtig. Na één behandelingsperiode is de verbetering al goed te zien, dit maakt het voortzetten van de behandeling  makkelijker.

Hooikoorts

Pijnpunten met cross-tape

Menstruatie-krampen

Neem contact met me op

of bel op het telefonisch spreekuur: Maandag en dinsdag van 8.30-9.00 06-43979341

5 + 6 =

M: 06 43979341

info@praktijkrodenrijs.nl
Telefonisch spreekuur: maandag en dinsdag 8.30-9.00 

Adres Praktijk Rodenrijs

Maak kennis met de koppentest

♥ Hier bieden we je een introductie met digitaal verslag van de Koppentest aan. Ga naar de Koppentest 

Links voor informatie en bestellen helemaal onderaan deze pagina

De praktijk is verhuisd naar DEN HAAG!

Praktijk Rodenrijs
Johan Watelerpad 45
2553 TT Den Haag
T. 06-43979341

Telefonisch spreekuur:
info@praktijkrodenrijs.nl

BTW-id: NL001192536B08
BIG nr.: 79034288404
KvK 27359082
AGB 90021453

ma en di van 8.30–9.00 uur.

Lid NVA en VIV
aangesloten bij de
Stichting Zorggeschil