Chinese kruiden

Acupunctuur en kruiden
Het is niet altijd nodig om naast acupunctuur kruiden te gebruiken. Maar het kan soms de werking van de acupunctuur heel goed ondersteunen.
Vooral wanneer er sprake is van een tekort aan ofwel leegte van energie kunnen kruiden een opbouwende werking hebben. Het is dan goed om kruiden voor een langere tijd te gebruiken, terwijl de acupunctuur meer afgebouwd kan worden

Geschiedenis
De kennis die is opgebouwd over Chinese Kruiden is vele eeuwen oud. Er zijn in de loop der jaren honderden en honderden kruiden uitgebreid beschreven.
Die kennis werd aanvankelijk opgebouwd door monniken en blote voeten dokters die door bestudering van de natuur en hun zorg voor zieke mensen steeds meer ontdekten over de geneeskrachtige werking van planten, mineralen en (delen van) dieren.
Hun werking is ook al eeuwen beproefd en ook in deze tijd wordt er nog steeds veel ervaring opgedaan.

 

De eigenschappen van de kruiden
De kruiden worden ingedeeld naar hun energetische werking:
de thermische werking  Het kruid kan een verwarmende, neutrale, koelende of echt koude werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan gember wat bekend staat als verwarmend.
de smaak Een licht zoet smakend kruid werkt vooral opbouwend en versterkend, een bitter kruid werkt drogend en ontgiftend. Zuur trekt meer samen.  – richting het kan een dalende of een stijgende werking hebben: dalende werking is bijvoorbeeld belangrijk bij sommige hoofdpijnen, misselijkheid of bij overgangsklachten.

Belangrijk
– Elk kruid heeft ook een samenhang met een bepaalde meridiaan of een bepaald orgaan.
– Er worden nooit enkelvoudige kruiden voorgeschreven maar altijd een formule van verschillende kruiden.
– Er zijn vaste formules (honderden) die in zichzelf al een harmonische balans vormen. Dit voorkomt dat een niet bedoelde bijwerking van èèn bepaald kruid de overhand krijgt. Zo’n formule kan nog wat worden verfijnd door iets toe te voegen wat bij deze individuele patiënt extra nodig is.

Bereiding
Traditioneel werden ruwe kruiden voorgeschreven. Zo kon men naar huis gaan een aantal zakken met wortelstokken, boomtakjes, bloemknoppen en dergelijke. Dit moest dan thuis een paar uur koken en trekken voordat het gebruikt kon worden.
In Nederland, en dus ook in Praktijk Rodenrijs, worden de kruiden nu in poedervorm of pilvorm aangeboden. Ze zijn dan al in de voorgeschreven combinatie gekookt, gevriesdroogd en tot poeder gevormd. Zo zijn ze makkelijk in warm water op te lossen.
Er zijn strenge regels over misbruik van beschermde planten of diersoorten en de overheid controleert daar ook op. Een aantal traditionele formules is daarom aangepast met alternatieve kruiden. 

 

Neem contact met me op

of bel op het telefonisch spreekuur: Maandag en dinsdag van 8.30-9.00 06-43979341

5 + 3 =

M: 06 43979341

info@praktijkrodenrijs.nl
Telefonisch spreekuur: maandag en dinsdag 8.30-9.00 

Adres Praktijk Rodenrijs

Maak kennis met de koppentest

♥ Hier bieden we je een introductie met digitaal verslag van de Koppentest aan. Ga naar de Koppentest 

Links voor informatie en bestellen helemaal onderaan deze pagina

De praktijk is verhuisd naar DEN HAAG!

Praktijk Rodenrijs
Johan Watelerpad 45
2553 TT Den Haag
T. 06-43979341

Telefonisch spreekuur:
info@praktijkrodenrijs.nl

BTW-id: NL001192536B08
BIG nr.: 79034288404
KvK 27359082
AGB 90021453

ma en di van 8.30–9.00 uur.

Lid NVA en VIV
aangesloten bij de
Stichting Zorggeschil