Alles is energie…
Acupunctuur en Zwangerschap

Zwangerschap en Chinese Geneeswijzen

Zwangerschap is op zichzelf natuurlijk geen gezondheidsklacht. Wel zijn er allerlei momenten in de zwangerschap waarop Chinese Geneeswijzen van pas kunnen komen. Een aantal van die momenten komt op deze pagina aan de orde. Daar geven we kort aan wat Chinees gezien de achtergrond van een bepaalde klacht kan zijn en hoe Chinese Geneeswijzen je daarbij kunnen ondersteunen. Als de informatie op deze pagina je aanspreekt kan het zinvol zijn om een afspraak te maken.

Opmerking vooraf: Het is doorgaans voor jezelf, voor je verloskundige en voor ons prettig wanneer je verloskundige weet dat je een behandeling bij ons overweegt of volgt. Dat voorkomt misverstanden en mogelijk gevaarlijke situaties. De verloskundige is degene die je zwangerschap begeleidt, wij komen alleen 'in consult'.

Stuitligging

Bij 96% van de bevallingen komt een kind met het hoofd als eerste naar buiten. Dit heet een hoofdligging. Doorgaans is het kind tot ergens tussen de 32 en 35 weken nog aan het draaien en zoeken, maar kiest het uiteindelijk voor een hoofdligging. Soms kiest het kind echter niet voor een hoofdligging, maar blijft op een gegeven moment hardnekkig met de billen naar beneden liggen. Dat heet een 'stuitligging' (stuit = billen). Daarbij is de kans op problemen tijdens de bevalling groter dan bij een hoofdligging. Dat is de reden dat een stuitbevalling in het ziekenhuis moet gebeuren. Tegenwoordig is het beleid overigens steeds vaker, bij stuitligging een keizersnee te doen. Omdat er bij stuitligging een grote kans is op een keizersnee heeft het voordelen om een stuitligging te veranderen in een hoofdligging. Dit kan in een groot aantal gevallen door middel van een 'trucje' uit de acupunctuur. Dit bestaat eruit, met behulp van moxa een punt aan de kleine teen te behandelen (moxeren). Je kunt daarmee het beste beginnen in de 35e week (dan heeft het kind nog voldoende bewegingsvrijheid) en er dagelijks mee doorgaan tot het kind gedraaid is. In principe hoef je hiervoor maar één keer bij me langs te komen. Na een kort gesprek leer ik je, hoe je dit moxeren moet doen. Het kan handig zijn als je partner erbij is, die kan het dan thuis voor je doen. Succes niet verzekerd, maar zelfs in goed opgezet westers wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een groot aantal kinderen (ca. 75%, tegen minder dan 50% zonder moxabehandeling) alsnog draait wanneer je dit punt moxeert.

Klik hier voor: Artikel Moxa behandeling bij stuitligging